Bővített MGT Hírlevél 2015 Október

Nyomtatás

MGT HÍRLEVÉL 2015. Október

A „MGT Hírlevél” támogatói: Boehringer-Ingelheim, Dr. Falk Pharma- Medicons Kft, Ferring, Takeda Pharma Kft.

Tartalomjegyzék


boehringer logo
_______________________________________________

medicons
_______________________________________________

ferring
_______________________________________________

takeda

TAGDÍJ INFORMÁCIÓ
2015. évtől az új tagdíjak rendezése bankátutalással történhet:
Kedvezményezett neve: Magyar Gasztroentrológiai Társaság
Bankszámlaszám: 11709002-20334970
Tag: 5000 Ft,
Fiatal tag (35 év alatt) 3000 Ft,
Nyugdíjas 500Ft,
Diák 500 Ft,
Endoszkópos asszisztens 750Ft.
Ha sponzor/cég/vállalkozás fizet, akkor a közlemény rovatban kell feltüntetni a tag nevét és az évet

Az MGT jelenlegi elnöksége és vezetősége
Officers of the Hungarian Society of Gastroenterology (click here):
Fényképek és adatok ide kattintva tekinthetők meg: http://www.gastroenter.hu/mgt-vezetoseg/mgt-tisztsegviselok-adatai-2014-2016.html

Beszámolók a szekciók tevékenységéről

Endoszkópos Szekció hírei
Elkészült a szekció honlapja (http://www.endoszkopos-szekcio.hu). A honlapon aktuális információk, a szekció vándorgyűléseinek története, szakmai ajánlások szerepelnek. Az eseménynaptárt folyamatosan aktualizáljuk, elérhetőek a korábbi endoszkópos rendezvények programfüzetei is. A Galériában már elérhetőek a két legutóbbi vándorgyűlésen készült fotók, valamint a felkért előadások közül azok, melyek előadói a közzétételhez korábban hozzájárultak. Tervezzük, hogy a régebbi vándorgyűlésektől is begyűjtjük és közzétesszük a fotókat, előadáskivonatokat. A honlap létrehozása a Ferring nagylelkű támogatásával volt lehetséges. Kérjük a szekció tagjait, hogy regisztráljanak a honlapon, a Galériába feltöltött fényképek, korábbi események részletes programjai, előadáskivonatai csak bejelentkezett tagjaink számára elérhető.
Endoszkópos On-line Atlasz Demeter Pál dr. szerkesztésében a Ferring támogatásával már működik, http://www.medicalonline.hu/endoszkopos-atlasz/
A tagság figyelmét ismételten szeretnénk felhívni a miskolci munkacsoport endoszkópos statisztikai adatgyűjtésére, kérjük az éves jelentések továbbítását Nagy György főorvos úrhoz.
Rácz István professzor úr közbenjárására az Endo Club Nord élőbemutatós endoszkópos rendezvényre 2015. november 6-7-én Hamburgban 20 fiatal ingyenes regisztrációját biztosították a szervezők

A szekció éves beszámolója ide kattintva tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/mgt-endoszkopos-szekcio-beszamoloja-2015.docx

Beszámoló az Endoszkópos Szekció 2015. évi Vándorgyűléséről
Az MGT Endoszkópos Szekciójának 2015. évi Vándorgyűlése szeptember 18-19-én került megrendezésre Nyíregyházán dr. Szegedi László és munkatársai szervezésében a Váci Mihály Kulturális Központban, 250 főt meghaladó regisztrált résztvevővel. A vándorgyűlés főtémái voltak a benignus és malignus tápcsatornai szűkületek endoszkópos kezelése, endoszkópia alterált anatómiai viszonyokban, véralvadásgátló kezelésben részesülő betegek endoszkópiája, antibiotikus profilaxis, valamint az endoszkópos képzés, oktatás és licenszvizsga kérdésköre.
A főtémákban 17 összefoglaló előadás hangzott el. Az endoszkópos képzés, oktatás előadásait kerekasztal megbeszélés követte, megvitatásra került a vezetőség képzéssel kapcsolatos előterjesztése, amit a szekció tagsága széles körűen támogatott. A Friedrich László emlékérem kitüntetésben ebben az évben dr. Bene László részesült, emlékelőadását „Operatív endoszkópia különös indikációval, avagy mi a dolga a gasztroenterológusnak az elhízás kezelésében?” címmel tartotta meg. A hagyományos Asszisztensi Fórum is helyet kapott a programban, itt 4 asszisztensi előadás hangzott el. A vándorgyűlésen 25 szabadon bejelentett előadásra és videó esetbemutatásra is sor került, ezek többsége a főtémákhoz csatlakozott.
A programot színesítették még a Novartis, a Nutricia és a Ferring szimpóziumai is. A szekció közgyűlésén bemutatásra került az „Emésztőszervi endoszkópia” könyv is, ami Bene László, Gyökeres Tibor és Pap Ákos dr-ok szerkesztésében készült el, a kongresszus résztvevői már leadhatták megrendeléseiket, néhány héten belül várható a megjelenés. A magas szakmai színvonalú programot péntek este a patinás Krúdy Vigadóban rendezett fogadás követte, ahol házigazdáink városuk szeretete mellett nagyon jó vendéglátásukról is tanúbizonyságot tettek.
A vándorgyűlésen 19 műszer illetve gyógyszerforgalmazó cég kiállítással vett részt, a lebonyolítást 3 egyéb támogató is segítette. Nélkülük nem lett volna lehetséges a vándorgyűlés megszervezése, ezúton is köszönjük támogatásukat a szervezők és a szekció vezetőségének nevében. Felkért előadóink többsége hozzájárult előadásaik közzétételéhez, ezek az Endoszkópos Szekció honlapján (www.endoszkopos-szekcio.hu) regisztrált tagjaink számára hamarosan elérhetők lesznek.
A helyi szervezés feladatát Dr. Szegedi László főorvos látta el kitűnően.

Dr. Vincze Áron, az Endoszkópos Szekció titkára

Az Endoszkópos Asszisztensi Szekció
Beszámoló az MGT Asszisztensi Szekciójának 2015.II. félévi működéséről 2015. évi Siófoki Asszisztensi Szekció előadásait idén először, független zsűri értékelte, illetve a szakasszisztensi hallgatóság különdíjra jelölhette egy társát. Ennek eredményeként első helyezett lett és különdíjban részesült, Molnár Tiborné (Székesfehérvár), második helyen Kokas Mariann (Mosonmagyaróvár) és harmadik helyen Kiss Gyöngyi (Győr) végzett. Mindhármuknak szívből gratulálunk. Terveink közt szerepel, hogy az első előadók közül is a legjobbat díjazásban részesítsük a következőkben. A Medical Tribune szerkesztősége, Ágoston Dorottya támogatásával lehetőséget biztosított nekünk, hogy cikkek megírásával on-line, pontszerző továbbképzést végezhessenek az asszisztensek.
Szeptemberben tartottuk meg az asszisztensi szekció vezetőségének megbeszélését Magyarkúton, amolyan csapat építő tréningnek is felfogható volt. Itt fontos konszenzusra jutottunk, hogy az endoszkópos képzés színvonalán szeretnénk változtatni, ezért elindítottunk egy folyamatot, melyből a vezetőség minden tagja kiveszi a részét. Ennek megvalósulása a jövő évre tevődik át.
Nagyon jól sikerült a Nyíregyházán megrendezésre került Vándorgyűlés asszisztensi szekciója is, ahol Bacskainé Beluzsár Adrienn, Kokas Mariann és a szervező részéről Buktáné Kormos Erika tartott színvonalas előadást.
Terveink között szerepel az idei évben két szabadon választott továbbképzés lebonyolítása, az első november 6-án lesz Budapesten a SOTE előadótermében: „Csúcstechnika Magyarországon” címmel, ahol neves előadók és kolléganők tisztelnek meg minket tudásukkal.
A másik Pécsett lesz november 20-án, mely egy speciális továbbképzés a maga nemében, hiszen kimondottan a műszerek, endoszkópok működtetésére, hibáira, azok elhárítására világít rá. Jövő év elején szintén Pécsett tervezünk kötelező továbbképzést a szakasszisztenseknek, melynek pontos időpontja egyeztetés alatt áll a PTE illetékeseivel.
Végül szeretnénk kérni mindenkit, hogy szurkoljon Tari Krisztina kolléganőnknek (SOTE Sebészeti Klinika), aki Magyarországot képviselve asszisztensként először tart angol nyelvű előadást Barcelonában és Bécsben a múlt évben poszter szekcióban az első helyet nyerte meg.
Paulovicsné Kiss Melinda a szekció elnöke, Molnár Tiborné a szekció titkára

A Háziorvosi Szekció
A szekció éves beszámolója itt olvasható: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/mgt-haziorvosi-szekcio-beszamoloja201505.docx 

A Hepatológiai Szekció
2015. szeptember 11-én Konszenzus Konferenciát szervezett az MGT Hepatológia Szekciója, a Májbetegekért Alapítvány. A konferencián megvitatták és elfogadták a HBV és HCV kezelésére vonatkozó megújított irányelveket. A konferencián az OEP képviselői is részt vettek Bidló Judit osztályvezető tájékoztatást adott a hepatitiszes betegek várható kezelési lehetőségeiről. Már eddig több mint 300 HCV-s beteg részesült interferon mentes kezelésben.
Az irányelvek az Orvosi Hetilapban is meg fognak jelenni.

A következő rendezvény a Hepatológia 2016 Visegrád Konferencia lesz, amelyet a Szekció, a Májbetegekért Alapítvánnyal és a Magyar Májkutatási Társasággal közösen szervez.
Részletes információ és jelentkezés ide kattintva tekinthető meg: http://hepatologia2016.felabor.hu 

A szekció legutóbbi éves beszámolója itt olvasható: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/mgt-hepatologiai-szekcio-beszamolo201505.doc 

Pancreas Szekció
Utalunk a pancreas szekció hírleveleire, amit rendszeresen megküldünk minden MGT tagnak.
MGT Pancreas Szekció Hírlevél V. évfolyam, 4. szám a közelmúltban jelent meg. Lásd: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/pankreasz-szekcio-hirlevel-201509.pdf 

FIGAMU (Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja)
A szekció éves beszámolója itt olvasható: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/figamu-beszamolo-201510.docx 

Az MGT szekciók és munkacsoportok vezetőségi tagjai
A névsor a következő linken érhető el: www.gastroenter.hu 

Beszámoló az MGT 57. Nagygyűléséről
Időpont, helyszín: 2015.05.30.-06.02., Siófok, Hotel Azúr.
Tehát 8 év után nem Tihany, hanem Siófok volt a nagygyűlés helyszíne. Az új hely új lehetőségeket nyújtott.
Természetesen a szokatlan mindig új kihívásokkal jár. Ebben az évben különös alkalmazkodásra volt szükség.
A konferencia időtartama fél nappal rövidebb volt az eddig megszokottakhoz képest. Szombaton délután a posztgraduális kurzussal kezdtünk.
Továbbra is csak két munkanapra esett a kongresszus ideje.
Mivel szombaton kora délutánig egy másik konferencia zajlott, a kiállítások építése csak szombaton délután 17.00 óra után kezdődhetett.
Vasárnap reggel volt a kiállítás megnyitása.
Ebben az évben is sokan vettek részt a konferencián. Résztvevők száma közel ezer volt.
A szakmai program kitűnő volt. Számos szatellita szimpózium is megrendezésre került.

Az elfogadott absztraktok száma: 189
Részletes program: http://www.gastroenter.hu/images/mgt57ngy/mgt57ngy-programfuzet-20150519-0833.pdf
Kitüntetések nyertesei
Hetényi Géza emlékelőadás kitüntetés: Hunyady Béla
Pro Optimo Merito díj: Gervain Judit, Hegyi Péter
Magyar Imre díj – pályázat nyertese Dr. Gecse Krisztina
Új tiszteletbeli tagok: Jonas Rosendahl (D), Joost PH Drenth (NL), Shomron Ben-Horin (IL)

MGT 58. Nagygyűlés előkészületek
Időpont: 2016. június 4-7. Siófok, Hotel Azúr
Főtémák: Az akut felső gasztrointesztinális vérzések diagnosztikájának és terápiájának újabb szempontjai. Moderátorok: Rácz István, Szepes Attila
Sürgősségi, gasztroenterológus-sebész együttműködést igénylő állapotok bélbetegségekben. Moderátorok: Molnár Tamás, Lázár György
Posztgraduális képzés: Az eosinophilia és a gasztrointesztinális rendszer. Moderátorok: Palatka Károly, Altorjay István
Gasztroenterológus sebész együttműködés a pancreo-biliaris betegségekben. Moderátorok: Czakó László, Szepes Zoltán
Hetényi Géza emlékelőadást Molnár Tamás tartja
Pro Optimo Merito kitüntetést Bene László és Varga Gábor kapják.

A State of Art előadásokról a döntést az elnökség és a vezetőség, pályázatok alapján hozza meg. Eddig pályázat nem érkezett.
A pályázatot a következő címre lehet küldeni: gastroent@gmail.com
Határidő: 2016.01.15.

Pályázatok

Hazai

State of art előadás pályázat az MGT 58. Nagygyűlésére

A javasolt előadó nevét, az előadás címét és részletes indoklást a következő címre kell beküldeni: gastroent@gmail.com
Határidő: 2016.01.15.

Magyar Imre díj

Magyar Gasztroenterológiai Társaság pályázatot hirdet a 2015. évben huszonharmadik alkalommal kiírásra kerülő Magyar Imre díjra.
Pályázati feltételek: 35 éves, vagy annál fiatalabb MGT tagok pályázhatnak. Gasztroenterológiai tárgyban bejelentett elsőszerzős előadás a társaság soron következő Nagygyűlésére.
A pályázatnak tartalmaznia kell: a munka nyomdakész, maximum 10 oldal terjedelmű (egy oldal 30 sor, 60 leütés) kéziratát, a következő adatokat: a pályázó neve, születési dátuma, munkahelye, címe (telefonszáma); nyilatkozat arról, hogy a munka részben vagy egészben más fórumon elhangzott-e vagy publikálásra került-e. Ha igen, hol és mikor.
A "Magyar Imre Díj" nyertese a Társaság 58. Nagygyűlésén, a Közgyűlésen a "Magyar Imre Emlékelőadás" keretében ismerteti munkáját (a "Hetényi Géza Emlékelőadás" után). A kongresszusi részvétel számára ingyenes
A pályázatok beküldési határideje: 2016. március 1.

Az év legjobb gasztroenterológiai tárgyú, magyar nyelven megjelent közleménye

A 2015-ben megjelent közleménnyel lehet pályázni.
A pályázónak (több szerzős közlemény esetén az első szerzőnek) a megjelent dolgozat két különlenyomatát kell megküldeni 2016. március 1.-ig a Társaság címére. (1450 Budapest 9., Pf.: 13.)
Az eredeti kézirattal is lehet pályázni, amennyiben a szerző mellékeli a már elkészült kefelenyomatot, illetve a folyóirat szerkesztőségének visszaigazolását, hogy a dolgozat még a tárgyévben megjelenik.
A beérkezett munkákat a vezetőség által választott bizottság bírálja el.
A pályázat eredményét a Magyar Gasztroenterológiai Társaság közgyűlésén hirdetik ki.

Rolf Madaus Alapítvány díj

Rolf Madaus által alapított díjat az a pályázó kapja meg, aki az elmúlt évben a Bíráló Bizottság döntése alapján a LEGJOBB NEM MAGYAR NYELVŰ, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság kutatási tevékenységével kapcsolatos témájú közleményt publikálta.
2015-ben megjelent dolgozatokkal lehet pályázni.
A pályázatokat (a megjelent közlemény különlenyomatának két példányát) 2016. március 1.-ig lehet a következő címre eljuttatni: Magyar Gasztroenterológiai Társaság Állandó Irodája, 1450 Budapest 9., Pf. 13.

Nemzetközi

A Bayer 55.000 dolláros pályázatot írt ki HCC kutatásra
A Bayer Healthcare Grant for Hepatocellular Carcinoma Research pályázat részletei idekattintva tekinthetők meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/bayer-palyazat.docx 

UEG pályázatok elérhetők a következő útvonalon:
https://www.ueg.eu/education/courses/courses/

Practice Course - Evidence Based Medicine
October 24-25, 2015, Barcelona, Spain
The next UEG Practice Course: Evidence Based Medicine will be held on the occasion of UEG Week Barcelona 2015. The meeting aims for enhancing and bringing forward collaborations between young trainees and senior physicians in the field.
Application is open until July 26, 2015

Summer School June, 2016. Hotel International, Prague, Czech Republic
This intense, clinically-oriented course is an educational concept for gastroenterology trainees across Europe, which combines state-of-the-art lectures with practical skills training.
Each morning, cases will be presented for discussion, with related lectures. The afternoon will be dedicated to practical training in small groups, while faculty and delegates will have opportunities to meet, socialise and share ideas in the evenings.
More details will follow soon
https://www.ueg.eu/education/courses/trainee-courses/upcoming-course/

EASL (European Association for Study of the Liver)
http://www.easl.eu/_education 
Basic and clinical schools of hepatology

Falk szimpóziumok
Információ:
www.drfalk.hu 
www.drfalkpharma.de 

Hírek

Elhunyt Dr. Domján Lajos gasztroenterológus, endoszkópos szakember, a Kecskeméti Kórház Endoszkópos részlegének korábbi vezetője, a hazai endoszkópia egyik úttörője és kiemelkedő alakja, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság tagja.
Számos hazai endoszkópos szakembernek volt a tanítómestere. Mindig aktuális dolgozatai főleg az Orvosi Hetilapban jelentek meg, de nemzetközi folyóiratban is publikált. Az MGT Pro Optimo Merito in Gastroenterológia kitüntetéssel ismerte el tevékenységét.
Kedvessége, színes egyénisége, humora, segítőkészsége sok barátot szerzett.
A halál 86 éves korában érte.
Emlékét a Magyar Gasztroenterológiai Társaság kegyelettel őrzi.
A gyászlap ide kattintva tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/gyaszlap-dr-domjan-lajos.pdf 

Dr. Hunyady Béla, társaságunk volt elnöke (past president) Markusovszky kitüntetést kapott
2015. május 6. került sor a Markusovszky Lajos-emlékérem átadására
Az Orvosi Hetilap hazánk meghatározó szakmai folyóirata, ami 1857-es alapítása óta hétről hétre megjelenik. Lehetőséget biztosít a kutatók és klinikusok számára az új tudományos eredmények közlésére, folyamatos továbbképzésük fóruma.
A folyóirat minden évben Markusovszky Lajos-díjjal tünteti ki az előző év legkiválóbb közleményeinek szerzőit, illetve Markusovszky Lajos-emlékérmet ad át azon kiemelt szakember számára, aki jelentős mértékben hozzájárult a hazai kutatás, illetve betegellátás fejlődéséhez.
Idén az emlékérmet dr. Hunyady Béla egyetemi tanár vehette át. Az emlékérem átvételét követően előadásában összefoglalta tudományos pályájának eddigi eredményeit, illetve bemutatta a hepatitis C kezelésében áttörést jelentő új lehetőségeket.
2015-ben ünnepeljük az Orvosi Hetilapot alapító Markusovszky Lajos születésének 200. évfordulóját.

WCOG 2019 Kongresszus
Az MGT, a Convention és a Hungexpo közös pályázatot nyújtott be a Világ Gasztroenterológiai Szervezet (WGO) 2019-ben megrendezendő kongresszus elnyerésére Budapesten.
A pályázat prezentálása Brisbane-ben 2015. szeptemberében a WGO Közgyűlésen történt.
A pályázatot az MGT részéről Dr. Gyökeres Tibor, a Convention részéről Papp Zsombor mutatták be.
A végső szavazás eredménye igen szoros volt, Törökország, Isztambul 1 szavazattal (7:6 arányban) nyerte el Budapesttel szemben a kongresszus szervezési jogát.
Figyelemre méltó volt a magyar pályázat támogatottsága.
Remélhető, hogy a későbbiekben Magyarország elnyeri ennek a nemzetközi kongresszusnak a szervezési jogát.

2015. február 10. és 14. között lezajlott a 2015. évi SZTE ÁOK-FOK-GYTK-ETSZK TDK konferencia.
A konferencián összesen 153 előadást mutattak be 16 tagozatban.
A TDK konferencia programfüzete (mely tartalmazza az előadások absztraktjait is), illetve a nyertesek listája az alábbi linkeken keresztül érhető el:
http://www.med.u-szeged.hu/tdkinfo 
A Magyar Gasztroenterológiai Társaság által felajánlott pénzjutalmat a következő hallgatók kapták meg:
Kassai Miklós, Márton Angéla, ÁOK V. évf.
SZTE ÁOK, Radiológiai Klinika
Gastroenterologiai vizsgálómódszer jelentősége a colon diagnosztikájában - Virtualis colonoscopia
Olias Ibor Miguel, János Pigler, Faculty of Medicine, 5th year
University of Szeged, Faculty of Medicine, Department of Biochemistry, Institute of Surgical Research
Cardioprotection with L-alpha glycerylphosphorylcholine via influencing reactive oxygen species generation

GastroNEWS – Orvosszakmai hírlevél 2015. június
Pozitív tapasztalatok a Nagygyűlésen
Az MGT elnöke, Altorjay István professzor úr az idei siófoki Nagygyűlésen osztotta meg velünk tapasztalatait a rendkívül színvonalas szakmai programmal, a közgyűlésen történtekkel és a társaság életében egyre nagyobb szerepet kapó médiával kapcsolatban
Link: http://gastronews.olo.hu/cikkek/pozitiv-tapasztalatok-a-nagygyulesen?t=f299d0fcf7304b99f139532fcdb46592353d17b2cfba67290326d87fad88a730 
Személyre szabott IBD terápia
Az MGT idei Nagygyűlésén lehetőségünk nyílt a gyulladásos bélbetegségek nemzetközi hírnévnek örvendő szakértőjével, a tel-avivi Shomron Ben-Horin professzorral interjút készíteni a terápia hatásvesztése és a gyógyszerszint-monitorozás kérdéskörében. Tekintse meg videóinterjúnkat!
Link: http://gastronews.olo.hu/cikkek/szemelyre-szabott-ibd-terapia?t=811952087961a6bf6efb3ec57553e09b7329bffdbe1d4c8fdda6a0656774517a 
A GERD optimális kezeléséről
Hol van a PPI-ok és a H2R blokkolók helye a GERD kezelésében? Kell-e mellékhatásoktól tartanunk és hogyan védhetjük ki a gyógyszerinterakciókat? Miért fontos a step-down stratégia alkalmazása és miért nem kerül sokszor betartásra? Dr. Herszényi Lászlót az MGT Nagygyűlésén kérdeztük minderről.
Link: http://gastronews.olo.hu/cikkek/a-gerd-optimalis-kezeleserol-vid?t=da943f47bdad63cd06cee69948a28232a647490dfd2503d16c83bce13259cbb3 

Megjelent a GastroNews - Orvosszakmai hírlevél 2015 októberi száma
Társaságunk jelenlegi és megválasztott elnökeivel Altorjay Istvánnal és Herszényi Lászlóval készül riportok mellett az UEG jelenlegi és jövendő elnökeivel, Michael Farthing és Michael Manns professzorokkal készült riportok olvashatók, láthatók.
Megemlítjük, hogy mindkét UEG vezető tisztségviselő az MGT tiszteletbeli tagja.
A hírlevél ide kattintva tekinthető meg: http://hirlevel.olo.hu/2015/gastronews/2015_10_27

A MOTESZ Szövetségi Tanácsának 2015. évi második ülését 2015.10.21-én tartották.
A beszámoló ide kattintva tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/motesz-beszamolo-szekely-gyorgy-20151021.docx 

Nagy sikerrel zajlott a Jubileumi Falk Kongresszus Freiburgban.
Ünnepélyes keretek között került sor a Falk Foundation által szervezett, sorrendben 200. tudományos Szimpózium megrendezésére a gyönyörű német városban, Freiburgban. A rendezvény témája az emésztő-rendszeri betegségek kezelési stratégiája volt. A szakmai szervezők 26 kiválasztott előadás keretén belül igyekeztek összefoglalni a legfontosabb problémákat és fejlődési irányzatokat. A 2 napos szimpóziumon a szakma legjelesebb szakértői tartottak előadásokat, a poszter szekción 102 poszter vett részt. Magyarországot 14 gasztroenterológus szakorvos, valamint a Medicons Kft. munkatársai képviselték. Az elfogadott poszterek között egy magyar pályázó, dr. Koncz Zsuzsa (Budapest) posztere is szerepelt. A 200. alkalomból az ünnepi megemlékezést Jürgen Schölmerich professzor úr, a rendezvény elnöke tartotta. Emlékeztetett rá, hogy a Falk rendezvények során eddig több, mint 130 000 résztvevőt üdvözölhettek, számos szakmai kiadványt, folyóiratot szerkesztett a cég az orvosok tudományos továbbképzésének elősegítésére. Ezúttal is megvalósult a Falk cég mottója:
„A Falk Foundation segít abban, hogy az orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakdolgozók, egyetemi hallgatók és a betegek széleskörű, napra kész információkat kapjanak az egyes betegségekről és azok kezelésére szolgáló terápiákról.”

Forgalomba került a Salofalk 1,5g gyomornedv-ellenálló retard granulátum!
További információ ide kattintva tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/salofalk-1-5g-granulatum.doc 
A gyógyszer doboz itt látható: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/salofalk-1-5g-doboz.jpg 

A VIMOR gyűlése zajlott 2015. október 3-án.
A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete által szervezett találkozón a Heptatits C kezelés volt a fő téma.
A gyűlésen kiemelkedő rangos külföldi résztvevőként Dr. Ferenci Péter professzor Bécsből tartott igen nagy sikerű előadást, amely a betegek számára komoly biztatást adott. A fő üzenet „soha ne add fel” volt.
A rendezvényről és a VIMOR aktivitásáról nagy elismeréssel nyilatkozott Tatjana Reic a nemzetközi betegszervezett képviselője.
A program ide kattintva tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/vimor-meghivo-20151003..pdf 

UEG Summerschool Prága-magyar fiatalok részvétele
Magyarországról négy gasztroenterológus vett részt közöttük Dr. Golovics Petra, Dr. Lovász Barbara és Dr. Végh Zsuzsanna az MGT pályázati támogatásával.
A beszámoló ide kattintva tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/ueg-summer-school-2015-beszamolo.docx 

UEG Practice Course: Evidence based medicine
Barcelona, 2015 október
A pancreas szekció három fiatal tagja, Dr. Mosztbacher Dóra, Dr. Párniczky Andrea és Dr. Németh Balázs nyert MGT támogatást

UNIVADIS szakmai internet szolgáltatás az MSD támogatásával
A MGT tagjai is ingyenesen juthatnak hozzá igen fontos információkhoz. Többek között jeles, egyébként fizetős folyóiratokban (Pl. Lancet) megjelent dolgozatok, radiológiai képtár, stb. válnak hozzáférhetővé a regisztrálást követően.
Részletes információ ide kattintva olvasható: http://www.gastroenter.hu/hirlevel/mellekletek/2014-12/univaldis-20150116.pdf 

Székelyudvarhelyi Családorvosi Továbbképző Konferencia volt 2015. március 20-21.
A program itt tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/szekelyudvarhelyi-csaladorvosi-tovabbkepzo-konferencia-20150320.doc 

Colon Szekció felhívása az IBD-hez társuló malignomák és halálozások prospektív gyűjtésére
Részletesen itt olvashat róla: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/colon-szekcio-felhivasa-adatgyujtes-2015.docx 

A Gasztroenterológiai és Hepatológiai Szakmai Kollégiumi tagozat hírei
• Gasztroenterológiai HBCS-k finanszírozásának kérdése
• Gasztroenterológiai progresszivitási szintek és minimum feltételek kialakítása
• Gasztroenterológiai járóbeteg (endoszkópia) finanszírozása
• Tápcsatornai fém sztentek finanszírozása és új indikációs kör bevezetésének kérdése
• Akut gasztrointestinalis vérzés finanszírozása
• Budapesti tápcsatornai vérző ügyeleti ellátás megoldása
• Endoszkópos ultrahang és vizsgálathoz kapcsolódó intervenciók, OENO befogadás és finanszírozása
• Szakmai vélemény adása új gyógyszerek ügyében (Simeprevir, Olysio; Vedolisumab, Entyvio,Sofosbuvir, Solvadi stb.);
Széklet transzplantáció kérdése
• Témaválasztási javaslat kidolgozása a szakmai irányelvek fejlesztése ügyében
• Várólisták kialakítása - HCV kezelési várólista a HepReg rendszerben

Részletes beszámoló az alábbi linken tekinthető meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/gasztroenterologiai-es-hepatologiai-szakmai-kollegium-hirei.docx 

A Gasztroenterológiai Tagozat tagjai és a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Szakmai Kollégium Tanácsadó Testületének tagjai
az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/gasztroenterologiai-tagozat-tagjai-2015.docx 

Nemzetközi színvonalú társasági lap (CEU-JGH)

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság hivatalos kétnyelvű folyóiratának már három száma jelent meg.
A tartalmilag és formailag igényes folyóiratról a visszajelzések pozitívak.
A folyóiratot minden MGT tag névre szólóan megkapja.
Eddig megjelent számok
CEU-JGH | 2015 | I. évfolyam, 1. szám / 2015. január
CEU-JGH | 2015 | I. évfolyam, 2. szám / 2015. május
CEU-JGH | 2015 | I. évfolyam, 3. szám / 2015. szeptember
Legfrissebb szakmai anyagok a www.gastronews.olo.hu honlapon tekinthetők meg.

Nemzetközi gasztroenterológiai hírek

Dolgozatokat vár a Hepatoma Research folyóirat
Közreadjuk Jun-Yao Li, Editor levelét, amelyben tájékoztatást ad arról, hogy milyen dolgozatokat várnak publikálás céljából.
A folyóirat honlapja: http://www.hrjournal.net 
Lásd mellékletet, ami ide kattintva olvasható: http://www.gastroenter.hu/hirlevel/mellekletek/2014-12/hepatoma-research-folyoirat-20150114.docx 

Kongresszusok, események

Magyar Coloproctológus Kongresszus 2015
2015. október 15. – 17., Tapolca, Hungest Hotel Pelion
Információ: http://www.convention.hu/Rendezveny/Reszletek/MST-COLOP2015 

UEG Week Barcelona 2015
2015. október 24. – 28., Barcelona
Információ: https://www.ueg.eu/week/ 
Absztrakt beküldés: https://www.ueg.eu/week/abstract-submission/ 

Hepato-Pancreatico-Biliary (HPB) Konferencia
2015. október 30-31. Budapest
Információ: www.convention.hu  , www.hpbcenter.hu 

Magyar Orvostudományi Napok - 2015 Daganatkezelés, geriátria, hepatitis C
2015. november 5-6. Budapest
Információ: www.motesz.hu  és mon.kmcongress.com
Részletes program:

A HPSG 4. és a KÖZÉP- és KELET-EURÓPAI HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORTOK 2. KONFERENCIÁJA
2015. november 8-9. Budapest
Információ: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/pankreasz-szekcio-hirlevel-201509.pdf 

XXXII. Medicina konferencia
2015. november 12. Budapest
Információ: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/32-medicina-konferencia-20151112.docx 

ESGE ERCP & EUS szimpózium
2015. november 13-14., Budapest
Információ: http://www.quality-in-endoscopy.org/symposium-ercp-eus-qie80.html 

AASLD – The Liver Meeting 2015
2015. november 13-17. San Francisco, California
Információ: http://www.aasld.org/events-professional-development/liver-meeting-2015 

Interdiszciplináris fórum MOTESZ - COPD
2015. november 18. Budapest
Részletes program: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/motesz-meghivo-20151118.pdf 
Jelentkezési lap: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/motesz-jelentkezesi-lap-20151118.docx 

EASL Masterclass
2015. december 3-5. Pavia, Italy
Információ: http://www.easl.eu/discover/events/detail/easl-masterclass-2015 

GASTRO KOMPAKT – Aktuelle Neuigkeiten und Entwicklungen in der Gastroenterologie & Hepatologie kompakt aufbereitet
2015. december 12. Austria Trent Hotel park Royal Palace Vienna
Információ: alexandra.weisgram@meduniwien.ac.at
Részletes program: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/gastrokompakt-program-20151212.pdf 

Hepatológiai kötelező tanfolyam
2016. január 28-30., Budapest
Jelentkezési határidő: 2016.01.10.
Információ: www.oftex.hu 

The 25th APASL Conference
2016. február 20-24., Tokyo, Japan
Információ: http://www.apasl2016.org/ 

„Újdonságok a vastagbélbetegségek diagnózisában és kezelésében”
A SE. I. Belgy. Klinikájának és a MGT Colon Szekciójának Továbbképző Tanfolyama
2016. február 26-27., Hotel Sofitel, Budapest
Információ: www.misandbos.hu 

11th Congress of ECCO
2016. március 16-19. Amsterdam
Információ: www.ecco-ibd.eu/ecco16 

Hepatológia 2016 konferencia
A Magyar Májkutatási Társaság, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai szekciója és a Májbetegekért Alapítvány közös rendezvénye
2016. március 17-19. Visegrád, Thermál Hotel Visegrád
Információ: hepatologia2016.felabor.hu

WGO Train the Trainers Workshop
2016. április 4-7. Antalya, Törökország
Információ: ssehrbrock@worldgastroenterology.org 

EASL - International Liver Congress
2016. április 13. – 17., Barcelona, Spain
Információ: https://ilc-congress.eu/ 

FIGAMU XI. Kongresszusa
2016. április 15-17., Balatonalmádi, Hotel Ramada
Információ: www.figamu.hu 

Gastro Update Europa 2016
2016. április. 29. – 30., Prága, Czech Republic
Információ: http://www.gastro-update-europe.eu/ 

DDW 2016 - Digestive Disease Week
2016. május. 21. – 24., USA, San Diego
Információ: http://www.ddw.org/ 

Magyar Gasztroenterológiai Társaság 58. Nagygyűlése
2016. június. 4. - 7., Siófok, Hotel Azúr
Információ: http://www.gastroenter.hu 

CELD 2016 (Cost Effectiveness of Liver Disorder)
2016. június 23-25. Budapest, Hilton
Információ: http://korlevel.gastroenter.hu/images/hirlevel/201510/celd-2016-internaptional-conference.pdf 

AASLD – The Liver Meeting 2016
2016. november 11-16. Boston, USA
Információ: https://www.eurolink-tours.com/2016/aasld/ 

Magyar Belgyógyász Társaság 46. Nagygyűlése
2016. november. 17. - 19., Budapest, Novotel Budapest Centrum
Információ: http://www.gastroenter.hu 

Gastro 2016 – GESA-AGW & WGO International Congress
2016. november 17. – 19., Abu Dhabi, UAE
Információ: http://www.gastro2016.com/ 

Az MGT honlapon található fontosabb információk
www.gastroenter.hu

Nemzetközi hírlevelek

ESGE News: http://www.esge.com/ 
ESGE Newsletter: http://www.esge.com/esge-newsletters.html 
UEG Newsletters: http://www.ueg.eu/news-press/eu-news/ 
WGO News: http://www.worldgastroenterology.org/wgn.html

Elektronikus hirdetési lehetőség az MGT honlapján

Felhívjuk a cégek figyelmét, hogy társaságunk honlapján elektronikus hirdetések, hírek megjelentetésére van lehetőség.
Egyre több cég él ezzel a lehetőséggel.
Tájékoztatás és jelentkezés az MGT állandó irodáján. E-mail: gastroent@gmail.com Telefon: 1-215-1224

Várjuk észrevételeiket, javaslataikat, híranyagukat
az MGT Állandó Irodájának címén
gastroent@gmail.com


A Hírlevél felelős szerkesztője:
Dr. Szalay Ferenc

MGT Állandó Iroda